Fel
  • JFolder: :files: Sökvägen är ingen mapp. Sökväg: images/slide

Vi joggar igång, gräset är nyklippt och bollen är lagom pumpad. Carlo samlar ihop oss och instruerar på sin sjungande italienska de inledande övningarna. Det handlar mycket om att förbättra och finslipa tekniska bitar med hjälp av (till synes) enkla koordinationsövningar. Att genomföra de tankekrävande momenten är däremot lättare sagt än gjort. Det krävs extrem koncentration och fokusering.

Carlo ger respons och hjälper till. Även fast vi inte förstår ett ord italienska är det förvånansvärt enkelt att hänga med på vad han menar. Tolken vid hans sida kommenterar visserligen på svenska men det mesta har vi redan förstått tack vare Carlos kroppspråk. Det är fotbollens språk.

Vi får testa på helt nya övningar som vi aldrig har sett förut, även fast några av oss har över 10 års erfarenhet av målvaktsträning. Det handlar om förflyttningar, greppteknik och att hela tiden ha fullt fokus på bollen. En av övningarna vi tränar är förflyttning runt en träningspinne för att öva på att kasta oss för att ta bollen vid främre stolpen. Carlo menar på att man hela tiden ska sträva efter att greppa bollen på träning. Han menar dock att det är okej att stöta ut bollen på match. ”Jag bryr jag mig inte hur du räddar då, bara att du räddar skottet”, säger han leende.

Carlo utnyttjar allt material och får hela tiden träningen att vara spännande och intressant. Med hjälp av 5 meter svart benskyddstejp tejpar han en fiktiv ribba på knappt en meters höjd från ena stolpen rakt ut mot straffområdeslinjen. Med det här taket vill han få oss att sjunka ner och använda all vår kraft i vårt frånskjut när vi jobbar på bollarna. Det här är något som de flesta målvakter behöver träna och med en så enkel detalj som ett par meter tejp så får övningen ett helt annat resultat. Kreativt och effektivt!

Träningspasset flyter på bra och alldeles för snart blåser det i pipan och det är dags för lunch. Vi samlar ihop materialet och traskar iväg mot simhallen för att duscha och byta om. Carlo går sida vid sida bredvid en av målvakterna och instruerar en slags greppteknik. Han gestikulerar och visar målvakten hur han för ihop tummarna och bildar en triangel bakom bollen.  Målvakten får testa att fånga bollen ett par gånger och Carlo visar tummen upp. I det sista kastet plockar Carlo fram ytterligare en boll bakom ryggen och kastar två bollar samtidigt som ställer målvakten.  Carlo skrattar och lägger armen om målvakten. Jag tänker att han verkligen är en av världens bästa. 

text: Emelie Ekman, deltagare 2012 och 2014

anmalan

utb